Monika

Monika je zkušená autorka obsahu, která se specializuje na témata související s cestovním ruchem. S vášní pro cestování a smyslem pro detail vytváří poutavé a informativní články, které čtenáře inspirují k objevování nových destinací. Moničiny odborné znalosti v oboru zajišťují, že její obsah poskytuje cenné poznatky a praktické tipy pro cestovatele po celém světě.

Polsko · February 15, 2024

Plavební kanály na Velké mazurské jezerní stezce obnoveny

Dne 10. srpna 2023 byly uvedeny do provozu obnovené plavební kanály v systému Velkých mazurských jezer. Rozsah prací zahrnoval rekonstrukci a zpevnění kanálu Szymon, modernizaci kanálu Węgorzewo, pojištění břehů a zprůjezdnění řeky Węgorapy.

Kanál Szymon

Kanál Szymon je dlouhý necelých 2,5 km a spojuje jezero Szymon s jezerem Szymoneckie, které je zátokou jezera Jagodne. Je to nejdelší kanál na trase z Mikolajek do Gizycka. Po celé své délce byl přestavěn a zpevněn. V rámci opravy bylo zbouráno stávající zabezpečení obou břehů kanálu a zhotoveno nové, rekonstruováno stávající zabezpečení vstupů do kanálu ze strany Szymonského a Szymoneckého jezera a zlepšena průchodnost kanálu pro lepší využití k plavebním účelům. Kromě toho byla opravena kotviště pro lodě vodohospodářů a osobní lodě a vybudováním přechodů (brodů) bylo postaráno o migraci zvířat.

Węgorzewský kanál a řeka Węgorapa

Kanál Węgorzewo je necelý kilometr dlouhý plavební kanál na hlavní trase Pisz – Węgorzewo v soustavě Velkých mazurských jezer. Modernizační práce spočívaly v demolici zchátralých břehových opevnění a výstavbě nových po celé délce kanálu. Dno kanálu bylo rovněž vyčištěno a odbahněno do hloubky 1,6 m. Obnova Węgorzewského kanálu měla za cíl obnovit správné technické parametry, potřebné plavební hloubky a zajistit průchodnost kanálu.

Oprava byla provedena také na řece Węgorapa, která je splavnou řekou tvořící součást trasy Velkých mazurských jezer. V rámci obnovy bylo vybudováno již poškozené zpevnění břehů a bylo obnoveno kamenné kolo a stávající kamenné erraty. Cílem investice bylo ochránit břehy řeky Węgorapy před vymíláním způsobeným jak přírodními procesy způsobujícími erozi břehů, tak plavidly.

Velká mazurská jezera znovu získávají svou bývalou slávu

Státní vodní hospodářství v Polsku (Państwowe Gospodarstwo Wodne Wody Polskie) postupně provádí opravy na trasách Velkých mazurských jezer, aby zvýšilo komfort plavby a především bezpečnost vodáků. Dosud byly dokončeny Grunwaldský kanál, Tałcký kanál, Pięknohorský kanál a Mioduňský kanál. Kromě toho bylo vybudováno zdymadlo Guzianka II. V současné době probíhá modernizace zdymadla Guzianka I, zdymadla Karwik a kanálu Luczanski.

Máte-li zájem o pronájem jachty, vyplňte formulář LY30+ zde. Brzy vás budeme kontaktovat.